Beheer je productinformatie met een PIM systeem

februari 18, 2019 Post Comment Software

Ben je op zoek naar een manier om de productinformatie in je webshop vanuit een centrale plek te beheren? Met een Product Information Management systeem, kortweg PIM systeem, kun je de producten in je webshop niet alleen centraliseren, maar ook automatisch uitgebreide en up to date informatie meegeven.

Wanneer je veel producten in je webshop hebt, kan het zijn dat je het overzicht verliest in het beheren van de productinformatie. Wellicht werk je nog met Excel sheets voor het noteren van prijzen en zijn productfoto’s op verschillende plekken opgeslagen. Je informatie staat verspreid over verschillende plekken, bij verschillende mensen, waardoor de informatie niet altijd eenduidig is, lastig te vinden is of zelfs incompleet blijkt.

Met een Product Information Management systeem en een koppeling hiervan met je webshop, kun je de product content in je webshop vanuit één plek managen. Zo wordt de informatie automatisch aangevuld, bijgewerkt en verspreid over je verschillende kanalen.

Behalve correct is het ook belangrijk dat de product content in je webshop uniek is. Unieke teksten zorgen voor een onderscheidend vermogen en een hogere plaats in de organische zoekresultaten van Google.

Er zijn verschillende aanbieders van PIM systemen, maar er zijn maar twee systemen die open source worden aangeboden: Akeneo en Pimcore. Pimcore heeft hierbij het voordeel dat het, in tegenstelling tot Akeneo, geen enterprise versie heeft en dus altijd kosteloos te gebruiken is. Daarbij biedt Pimcore ook Digital Asset Management (DAM) aan, waarmee je ook alle visuele content en andere digitale bestanden rondom je producten kunt beheren.