Nederlanders maken zich steeds meer zorgen om hun privacy

november 11, 2019 Post Comment Hardware

Nederlanders maken zich steeds meer zorgen om datalekken en openbaring van de persoonsgegevens. Dat blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens, waarin duizenden mensen werden ondervraagd.

Bijna iedereen maakt zich zorgen om hun privacy
Maar liefst 94 procent van de ondervraagden maakte zich zorgen over hun privacy. 32 procent van de ondervraagden maakte zich ernstig zorgen om hun privégegevens. Met name maakten de ondervraagden zich druk om de openbaring van hun BSN-nummer en het volgen van het zoekgedrag. Door het accepteren van cookies op websites kan men gemakkelijk je online gedrag controleren. Er blijft dan maar weinig van je privacy over…

Hoe zorg je online voor voldoende privacy?
Heb je wel eens van een VPN gehoord? Een Virtual Private Network, kortweg een VPN, zorgt voor een versleuteling van je persoonsgegevens. De computer staat in verbinding met je internet provider en de server. Door een VPN-verbinding krijgt je verzoek een anonieme beveiliging. Door de router en internetleverancier komt je verzoek vervolgens bij een VPN-server terecht. Deze server pakt je verzoek uit en stuurt je weer door naar de website. De software ontvangt de reactie van de website en stuurt dit vervolgens weer door naar de computer. Bekijk hier meer informatie indien je meer te weten wilt komen over VPN-verbindingen.

2 tips om je privacy beter te waarborgen
Een VPN afsluiten is al een belangrijke stap om je privacy te waarborgen. Hieronder vind je nog 2 tips, zodat je meer de controle hebt over je persoonsgegevens.

Zet je telefoon in het Bel-me-niet Register! Zo nu en dan krijg je te maken met ongevraagde telemarketeers, die opeens een ‘prachtig’ voorstel voor je hebben.
Bestel een antivirusprogramma. Deze programma’s bekijken wie inzage wil krijgen over jouw persoonsgegevens en ontdekken mogelijk gevaar. Zeker aan te raden dus!